piatok 15. marca 2013

Kvietky pápeža Františka

Kvety sú čosi konkrétne krásne. Kvety sa budú navždy spájať nielen so sv. Františkom z Assisi, ale aj s pápežom, ktorý sa ako prvý, vo všetkej svojej hĺbke a skromnosti „odvážil“ dať si meno tohto veľkého svätca. Pápež, ktorý takmer hodinu čo hodinu, počas prvých dní pontifikátu, prekvapuje všetkých. Pretože je transparentným Božím mužom.
Exempla trahunt.
Facebook: Vatican Radio - English Section
© L'Osservatore Romano
Kvietky = skutky, ktoré hovoria viac než slová, a sú viditeľné. A ich „vôňa“ spôsobuje chytľavú radosť.
-    Neprijal zlatý náprsný kríž, ponechal si ten, ktorý nosil ako kardinál arcibiskup Buenos Aires.
-    Po návrate z izby sĺz do Sixtínskej kaplnky zamieril rovno k jednému kardinálovi, ktorý bol v konkláve na vozíčku, aby ho pozdravil.
-    Keď prijímal prejav úcty a poslušnosti od kardinálov, zostal stáť na jednej úrovni s nimi, nepoužil pripravený vyvýšený stolec.
-    Pri pozdrave veriacim na Nám. Sv. Petra najprv poprosil – ako biskup svojej Cirkvi – svojich veriacich o modlitbu požehnania nad ním.
-    Neváhal upriamiť pozornosť a spomenúť aj svojho vikára pre Rímsku diecézu, ktorého chcel mať pri sebe na balkóne.
-    Verejne hneď pri prvom prejave k ľudu povedal o svojom programe, že sa ide na druhý deň pomodliť k Panne Márii.
-    Na presun do Domu sv. Marty použil spoločný malý mikrobus s kardinálmi, nie pripravenú pápežskú limuzínu.
-    Ešte v prvý večer po svojom zvolení poslal pozdravný telegram vrchnému rímskemu rabínovi.
-    Rovnako v prvý večer po zvolení telefonoval s emeritným pápežom Benediktom a dohodol sa s ním na návšteve v Gastel Gandlofo.
-    Ešte v ten istý večer požiadal v telefonickom rozhovore apoštolského nuncia v Argentíne Mons. Tscherriga, aby biskupi a veriaci z Argentíny, ktorí by pri tejto príležitosti chceli prísť do Ríma, nevynakladali financie na letenky, ale venovali peniaze ako prejav solidarity radšej chudobným.
-    Ráno vo štvrtok, na druhý deň po zvolení, už o 8.00, naozaj na Rímske pomery včas ráno, odišiel z Vatikánu jednoduchým autom do Baziliky Santa Maria Maggiore, aby sa tam modlil k Panne Márii – a – položil na jej oltár kyticu kvetov. Pápež, ktorý priniesol kvety Matke Márii.
-    Pri odchode pozdravil personál Baziliky a požehnal aj tehotnú mamičku.
-    Cestou späť z Baziliky požiadal šoféra, aby sa zastavili v hoteli, v ktorom býval do začiatku konkláve. Zbalil si veci zo svojej izby, pozdravil personál, poďakoval a zaplatil účet za svoje ubytovanie.
-    V Dome sv. Marty, kde dočasne po konkláve býva, pri stolovaní si sadá tam, kde je voľné miesto.
-    Pri svojej prvej pápežskej omši v Sixtínskej kaplnke, spolu so všetkými kardinálmi, pri svojej homílii hovoril od ambóny, nie sediačky na svojom stolci.
-    Celá homília mala 7 minút a 20 sekúnd, bez papiera, stručne, krátko, do hĺbky.
-    Nemá svojho osobného sekretára.
-    Požiadal, aby kardináli prišli na spoločnú audienciu s ním v piatok oblečení v jednoduchom oblečení, nie slávnostne v purpurovom.
-    Kardinálov nazval bratmi, a tak sa k nim aj pri osobnom pozdravovaní po audiencii správal - svojimi gestami, úsmevom...
-    V piatok popoludní bez ohlásenia navštívil kliniku Pia XI., kde bol len pred niekoľkými dňami hospitalizovaný  90-ročný argentínsky kardinál Jorge Mejía. Poďakoval personálu za službu pre chorých. Požehnal chorých a v nemocničnej kaplnke zotrval v modlitbe.

-    ...

Napokon, s úctou môžeme povedať, že záhradník Duch Svätý dal vykvitnúť v záhrade Cirkvi peknému kvietku, v tom najkrajšom a najlepšom slova zmysle. Táto vôňa je chytľavá a má silu stať sa veľmi účinným „parfémom“.

Video, ktoré prikladám, dáva – bez komentára – vnímať, zažiť kto je pápež František.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára